• 1

De 22e editie van de Tribal Jewelry & Textiles Fair in 2024

Met veel genoegen kunnen wij hier u alvast de datum geven voor de 22ste editie van The Tribal Jewelry & Textiles Fair in de kerk de Duif op de Prinsengracht 756 te Amsterdam. De Fair zal op 28 en 29 september 2024 worden gehouden. 

Gedurende dit weekeinde zullen er een aantal interessante lezingen worden gehouden over onderwerpen, die in relatie staan tot het aangebodene op de Beurs.

Inmiddels zijn ook de eerste onderwerpen bekend van de voordrachten tijdens de beurs. Ten eerste de voordracht van Hans van der Storm:

Pyu en Pumtek kralen uit Myanmar en India

Ook dit jaar is kralenverzamelaar Hans van der Storm op zaterdag 28 en zondag 29 September uitgenodigd om een lezing te geven ter gelegenheid van de 22e editie van de Tribal Jewelry and Textiles Fair in de Duijf. Deze keer zal de presentatie gehouden worden over stenen kralen die omstreeks 1980 ineens op de Westerse markt verschenen, de in Myanmar gewilde Pumtek kraal. Het vervaardigen van de versieringen op deze kraal lijkt op een batik-techniek en werd omstreeks 1926 "heruitgevonden" omdat de oudere, bij de plaatselijke bevolking zeer gewilde, Pyu kralen schaars werden. 

De tweede voordracht vindt op zaterdag de 28ste plaats en wordt gegeven door Dr. Sigrid van Roode met als titel; "Sieraden en magie; Amuletten, gebruiken en rituelen."

Sieraden hebben vaak een beschermende werking. Ze worden speciaal als amulet gemaakt, en daarnaast zijn er allerlei motieven, kleuren en materialen die betekenis toevoegen aan ‘alledaagse’ sieraden. Omgekeerd worden gewone sieraden ook gebruikt in rituelen. In deze lezing krijgt u vele voorbeelden te zien, zodat u op de beurs met een andere blik naar de gepresenteerde collecties kijkt.

De derde lezing zal  op zondag worden gegeven door Liban Pollet van Galerie Daroun uit België. Liban beschrijft zijn lezing als volgt:

In deze voordracht wil ik de evolutie van zijdeweefsels geven vanaf de vroege Chinese Han-weefsels tot aan de Industriële Revolutie.

Hierin wil ik ook de invloeden van diverse centra belichten zoals de vroege Han-weefsels die de inspiratie waren voor de vroege damastweefsels
in Syrië waaruit vervolgens taqueté en samiet ontwikkeld zijn met Zandani en Byzantium als kerngebieden waaruit verder de lampas is geëvolueerd
die zijn verdere ontwikkeling gekend heeft in verschilllende gebieden waaronder Moors Spanje, de Franse en Italiaanse weefsels. 
Foto 1 : 17e eeuwse zijde gebrocheerde lampas met kleine lancé motieven, Tunesië
Foto 2 : 19e eeuwse zijden gelaatssluier, proto lampas, Tunis, Tunesië.
Foto 3 : 18e eeuwse zijden bidikat, Yazd, Iran.
Foto 4 : 18e eeuwse ottomanzijde weefsel, Gaziantep, Turkije.
Foto 5 : 16e eeuwse satijnlampas, Bursa, Turkije.

Beide dagen wordt de lezing in de middag gegeven in de sacristie van de Duijf, via de deur rechts naast het altaar achterin de kerk. Die precieze tijd zal worden aangekondigd via de geluidsinstallatie in de kerk. 

 Nadere informatie aangaande deelnemende exposanten en de inhoud van de lezingen tijdens de Fair zullen in de loop van het jaar hier worden gepubliceerd.

   

Graag willen we hier op deze pagina ook de aandacht vestigen op de bijzondere beurs van onze collega's: Tribal Art Fair op 25, 26 en 27 October a.s. ook in de locatie " De Duif". Voor verdere info zie de onderstaande flyer.